Knjige

PRIKAZ KNJIGE MOC GLINE

ČUDESNE MOĆI GLINE

DNEVNI LIST DANAS


mocgline copyTokom miliona godina svog postojanja čovek nije uticao na evoluciju živog sveta na našoj planeti. Tek pre par milenijuma on počinje vidljivo da se meša u tokove prirode. Do fantastičnog ubrzanja u tom pravcu dolazi s naučno-tehničkim revolucijama posle otkrića parne mašine, naizmeničnih struja, nuklearnih reaktora i tehnologija sadašnjice.

Ako bismo postojanje čoveka na Zemlji predstavili jednim danom, njegov izlazak iz pećine desio bi se pre 3,5 minuta, a kapitalno narušavanje životne sredine - degradacija pramaterija Starih Grka: vazduha, vode, zemlje i vatre, tokom poslednje 2 sekunde! Taj katastrofalni tok stvari shvata samo mali broj ljudi - oni koji se brinu za opstanak života na Zemlji.
Čovek našeg vremena mnogo želi i rasipa. On više ceni veštačke od prirodnih proizvoda i nema sklonost da koristi pouke iz prošlosti, da razmišlja o tome na čemu se život njegovih predaka održao milionima godina. Ali postoje i ljudi, istina ne brojni, koji u prirodi nalaze najboljeg saveznika i učitelja. Jedan od takvih je profesor dr Staniša Stojiljković, autor knjige ''Moć gline''. Baveći se godinama naučnim istraživanjima fizičko-hemijskim transformacijama kapilarno poroznih i koloidnih tela, on je najdublje izučio svojstva gline – prirodne materije koja od iskona prati čoveka.
U svojoj knjizi, jedinstvenoj u našoj naučno-popularnoj literaturi, objedinio je čovekova vekovna iskustva stečena korišćenjem gline i najsavremenija znanja prirodnih nauka i medicine. Obilna literatura koju je proučio (i naveo u svojoj knjizi) dovela je do obilja zaista neverovatnih, zadivljujućih saznanja o osobinama ovog praiskonskog materijala, a i na drugoj strani o umnosti naših dalekih predaka koji su prepoznavali vrednosti tla na kojem su živeli. To bogato iskustvo iz prošlosti i sadašnjosti, sadržani su Stojiljkovićevoj knjizi ne samo u vidu činjenica i interesantnih priča, već pre svega u vidu saveta za zdrav život u ovom trenutku.
Pomenimo samo da su do sličnih istina još davno pre došle stare civilizacije Mesopotamije, Južne Amerike, Australije i druge. Tako je, na primer, pre više stotina godina glina plaćana zlatom i bila korišćena kao sredstvo plaćanja. Bez nje se od svojih kuća nisu udaljavali Inke i Aboridžini, čiji potomci i danas koriste glinu kao dodatak jelu. Iako mi sada poznajemo preko 2.000 proizvoda na bazi gline (uglavnom industrijski dobijenih), kod nas je glina u nativnom, malo korigovanom ili obogaćenom obliku retko u upotrebi pojedinca. I to naročito kada je u pitanju zdravlje ljudi. Zbog toga je pojava Stojiljkovićeve knjige ''Moć gline'' izuzetno značajna.
U njoj će pažljivi čitalac naći sve ono što je potrebno da bi razumeo kako glina deluje na čovekov organizam i u kojim slučajevima i na koji način nju treba koristiti. Tako će on moći da donese svoju odluku o ''povratku glini'', moćnom isceliteljskom sredstvu za čoveka našeg doba. Razmotrimo jedan tipičan primer. Čovek tzv. brzom hranom u svoj organizam prekomerno unosi masnoće. To dovodi do stvaranja viška masnih kiselina koje oblažu creva. One gradiće sapune vezuju kalcijum koji se nalazi u organskom obliku. Time sprečavaju neophodni dotur kalcijuma krvi, mišićima i kostima. Zbog potražnje organizma za kalcijumom može doći do razgradnje kostiju, te opadanja stvaranja crvenih krvnim zrnaca sa lošim posledicama. Glina vezujući masnoće, saharozu i natrijum onemogućava gubitak kalcijuma i tako dovodi do normalizacije čovekovog metabolizma.
Budući da glina pored absorptivnih raspolaže i jonoizmenjivačkim svojstvima, ona se veoma uspešno koristi za odstranjivanje štetnih materija iz organizma čoveka (detoksifikaciju), prvenstveno teških metala koje u sve većoj količini srećemo u našoj hrani i životnoj sredini. Joni štetnih teških metala bivaju vezani za glinu, tj. zamenjeni jonima elemenata koji su korisni po život (Ka, Mg, Ca i dr.). Pomenimo još i to da je glina jedan od najdelotvornijih prirodnih agenasa protiv crevnih trovanja – ona absorbuje toksine i nadoknađuje izgubljene minerale. Samo o medicinskim aspektima gline moglo bi se napisati više knjiga.

U petnaest poglavlja knjige ''Moć gline'' profesor Stojiljković je izložio sve najvažnije primene ove čudesne prirodne tvorevine koja sadrži neorganske i organske materije nastale pre više miliona godina. Pored opisa poznatih industrijskih proizvoda na bazi gline koje srećemo u kozmetici, preradi ulja, vina i sokova i drugde, autor je na kraju knjige na nekoliko strana izneo svoja postignuća u dobijanju 30 (od preko 50) do sada osvojenih proizvoda čiju osnovu čini lekovita glina. Njegov proizvodni program u najvećoj meri je usmeren na rešavanje zdravstvenih problema čoveka, a zatim i onih estetskih za koja su zadužena kozmetička sredstva.
Samo oni koji su na sebi isprobali delotvornost Stojiljkovićevih preparata sa lekovitom glinom (u koje spada i pisac ovih redaka) mogu da posvedoče da su u njima (kao i u knjizi ''Moć gline'') na izvanredan način objedinjeni teorija, iskustvo i veština. Onaj ko pročita ovu knjigu i zamisli se na njenim porukama pronaći će rešenje za mnoge svoje probleme i okrenuće se prirodi svom svojom dušom (koristan savet i pomoć u ovom pravcu mogu se dobiti od autora knjige telefonom na 018 221-320).
Prof. dr Vladimir Ajdačić

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates