Bentonit glina

Bentonit glina je fini prah zemljane strukture koja je nastala iz vuklanskog pepela.
Bentonit se sastoji od magnezijumovog i aluminijumovog silikata, ali takođe u
svom sastavu sadrži male količine minerala (gvožđe, kalijum, silicijum,
magnezijum, natrijum i kalcijum), organskih materija kao što su alge dijatomeje.

U prirodi se može naći na više lokaliteta u celom svetu i to različite strukture i boje.

bentonit glina
Brza navigacija

Glina kroz vekove

Kroz istoriju glina je upotrebljavana od praistorije pa sve do dan danas kako u izradi alata i kućnih pomagala, tako i u terapeutske svrhe. Glina je više puta pomenuta u Bibliji kao sredstvo preventive i isceljenja.

Glina je jedan od najstarijih materijala koji je korišćen u medicinske svrhe. Mešajući glinu sa vodom nastajala je pasta koja je korišćena za unutrašnju i spoljnu upotrebu.

U tradicionalnoj medicini prvenstveno se koristila za spoljnu primenu na koži u vidu kupki, koja je imala za cilj da leči kožne bolesti i spoljnih povreda na koži. Kod unutrašnje upotrebe korišćena je za lečenje gastrointestinalnog trakta, dijareje, trovanja hranom i slično.

Mnoge civilizacije su glinu koristile za pranje kose, što je i u našem narodu korišćeno sve do pojave sapuna i savremenih sredstava za pranje kose. Stara plemena poput Inka, Asteka i Indijanaca pravili su kuglice od gline koje su pili u slučaju trovanja, dijareje i sličnih problema.

Razvojem civilizacije, društva i napretkom medicine, tradicionalna primena gline je polako nalazila svoje mesto u savremenim metodama lečenja, prvenstveno tretiranje kako za spoljne bolesti i promene na koži tako i unutrašnju primenu u organizmu.

Osobine gline

Glina sama po sebi ima adsorpciona svojstva, mogućnost razmene jona, koloidni i kapacitet bubrenja, reološke osobine, dispregovanja u vodi i mnoge druge. Ovim osobinama i prednostima glina nalazi svoju biološku primenu, uključujući
farmaciju, kozmetiku, veterinu, biomaterijale, biosenzore, gde predstavlja kako
aktivnu supstancu tako i pomoćnu supstancu. Kada se glina pomeša sa vodom ona bubri, čime nastaje gel. Taj gel sadrži silicijum koji se jedan od gradivnih elementa ljudskog tela, sluzi u organizmu i zadužen za mnoge procese u organizmu. Tako i gel gline prolazeći kroz organizam vrši razmenu jona minerala, vezuje štetne materije i toksine i nadomešćuje minerale iz svog sastava, koji pozitivno deluju na organizam.

Glina je takođe i emulgator (može vezati vodu i ulje istovremeno), što joj omogućava da kada se koristi na koži kao prirodna maska za lice vezuje višak masnoće sa kože. Kada gel na koži zasušuje dolazi do izazivanja pojačane cirkulacije i protoka krvi, tako da tretirani deo time hrani kožu i samim tim isceljuje rane, akne
i ostale nepravilnosti na koži.

lekovita glina

Lekovita glina

Naučno su potvrđena antibakterijska delovanja gline, koja ima moć da apsorbuje pojedine bakterije poput Ešerihije koli (Escherichia coli). U jednom od mnogih istraživanja je dokazano da glina koja je potopljena u vodi na telesnoj temperaturi u roku od 24 časa uništava širok spektar bakterija.

To antibakterijsko dejstvo je rezultat fizičke i hemijske interakcije bentonita sa bakterijama tako što ulazi u ćeliju i dovodi do pucanja ili je izgladnjuje što dovodi do uništenja bakterija.

Aktivirana (hidratisana) glina pripada nanočesticama, što je svrstava u najefikasnija sredstva za prirodno čišćenje organizma. Osnovni aktivni sastojak gline je hidratisani aluminijum-silikat, poznat po antivirusnom dejstvu.

Oblasti primene gline

Glina se koristi u mnogim lekovima kao sredstvo za dostavu lekova, vezivno sredstvo, stabilizator emulzija i suspenzija, modifikaciju reoloških osobina. Prednost u širokoj primeni u farmaciji i kozmetici ima njeno prirodno poreklo, kompatibilnost sa većinom materijala i supstanci, otporna je na visoke temperature i širok opseg pH vrednosti.

Ovaj tekst je napisan na osnovu savremenih naučnih istraživanja iz oblasti farmaceutske i kozmetičke primene gline.

Gde kupiti glinu u Srbiji?

Bentonit glinu u prahu možete pronaći u našoj prodavnici kao Multi C i Active C (sa dodatkom aktivnog uglja)

Podeli sa drugima

0
    0
    Korpa
    Tvoja korpa je praznaNazad na prodavnicu
    Scroll to Top