Prirodna maska za lice na bazi gline

Prirodne maske za lice kroz istoriju

Maske za lice su kozmetički proizvodi savremenog doba, ali njihova primena ima istorijsku potporu. Od davnina su prvenstveno životinje instiktivno valjale svoje rane i ogrebotine u blatu i glini, što je kasnijim razvojem civilizacije usvojio i čovek.

Mazanje blatom, glinom i raznim mineralima, u starim civilizacijama imala je kako isceliteljsku tako i ritualnu ulogu. Zahvaljujući svojom svojstvima glina ih je štitila od parazita i bakterija iz spoljnog sveta.

Još pre 5000 godina masku od gline su koristili u Indiji kao oblogu za lice i telo, a kasnije je korišćena i u raznim ritualima na venčanjima.

Takođe i u drevnom Egiptu je čuvena Kleopatra koristila masku za lice od gline kako bi uklonila nečistoće sa lica. U stroj Grčkoj i Rimu, glina je bila osnovni proizvod u njihovim kupatilima, a kasnije uvedena i u tadašnjoj medicini sa isceliteljskim karakteristikama.

Brza navigacija
prirodna maska za lice na bazi gline u vreme kleopatre

Razvoj u savremenom dobu

Početkom dvadesetog veka, kreće era ulepšavanja i viša svest o nezi kako lica tako i celog tela. Tada se isključivo maska za lice od gline koristila za izvlačenje viška masnoće sa kože i za zatezanje i smanjenje pora.

Razvojem novih tehnologija i kozmetike, u potrazi za novim materijalima glina i njena svojstva postaju blago zaboravljena i u kozmeticise koristi samo kao pomoćno sredstvo. Početkom 21. veka polako se podiže ekološka svest gde je velika pažnja usmerena na štetnost sintetičkih materijala i vraćanje na prirodne materijale i tradicionalne metode ulepšavanja.

Šta je glina i kako deluje?

Bentonit glina je prvenstveno prirodan materijal koji se sastoji od aluminijumovog i magnezijumovog silikata. Zahvaljujući svojim fizičko-hemijskim karakteristikama glina pomešana sa vodom ima visoku moć upijanja masnoće i vezivanja nečistoća sa kože.

U procesu zasušivanja na koži ona zateže kožu i izaziva mikrocirkulaciju, što ubrzava protok krvi na tretiranom mestu i time hrani taj deo kože i ubrzava proces zarastanja rana, ožiljaka, sazrevanje bubuljica.

Šta su miteseri i kako ih tretirati?

Miteseri su jedan od glavnih problema, kako mlađe populacije tinejdžera, tako i onih starijih. To su zatvorene pore na licu koje nastaju preteranim lučenjem masnoće sa kože, gde u dodiru sa bakterijama i raznim nečistoćama dodatno izazivaju iritaciju tog dela lica.

U dodiru sa kiseonikom te nečistoće oksidišu i tako nastaje crna ili žuta boja na vrhu mitesera. Kod tretiranja mitesera prvenstveno je bitna higijena kako bi se sprečilo razvoj bakterija i nakupljanja nečistoća.

Jedna od najboljih metoda uklanjanja nečistoća sa površine kože jeste piling, gde sitne čestice fizički „gule“  površinski sloj i tako dolazi do uklanjanja viškova sa kože, ali i do otvaranja površina tih zatvorenih pora.

sta su akne i misitiseri

Kako deluje prirodna maska od gline

Maska se uvek nanosi na čistu i suvu kožu. Ukoliko koristite gotovu masku za lice poput naše Biomaske koja je već pripremljena može se jednostavno razmazati prstima ili četkom za maske. Nakon nanošenja maska zasušuje i u tom prvom delu ona upija masnoću sa kože, kako više zasušuje dolazi do osećaja vreline u obrazima, što je posledica pojačane cirkulacije.

Zasušivanjem dolazi do zatezanja kože i blagog peckanja čime se vrši mikromasaža. Zasušenu masku na licu treba nositi minimum pola sata, jer ona deluje kako u procesu zasušivanja tako i nakon toga. Ukoliko masku za lice (Biomasku) držite i duže od pola sata videćete potamnele delove na maski koji predstavljaju apsorbovanu masnoću sa površine kože.

Maske na bazi gline ne treba upotrebljavati svakodnevno kako ne bi došlo do preteranog odmašćivanja kože, što dalje inicira pojačano lučenje masnoće kako bi je koža nadoknadila. Ukoliko se koriste maske koje u sebi sadrže ulja i glicerin (Biomaska) one neće dozvoliti preterano odmašćivanje i vršiće blagu hidrataciju kože.

Izrada maske za lice sa glinom u prahu

Ukoliko se koristi prah gline za pravljenje maski, najprogresivnija u uklanjanju nečistoća biće upotrebom samo mešanjem sa vodom i nanošenjem na lice.

Glina u za pravljenje maski za lice, gde se naš proizvod Multi C pokazao savršeno, daje mogućnost slobode izbora dodatnih supstanci koje želite da nanesete na kožu. U zavisnosti kakav efekat na licu želite da postignete, tako ćete birati sastojke.

Prirodne maske za hidrataciju lica sa glinom

Sastojci koji se najčešće koriste za kućne maske za hidrataciju su banana, avokado, med, belance od jaja, ovseno brašno, jogurt, prirodna ulja (maslinovo, avokada, kokosovo, ulje kakaa, suncokretovo, palmino, svinjska mast i slično).

Ukoliko želite što jaču hidrataciju prah gline ćete dodati u što manjoj koncentraciji u odnosu na celokupnu masu. Glina u ovim maskama može imati i ulogu vezivnog sastojka. Ukoliko pripremate masku sa glinom i avokadom, možete upotrebiti ceo avokado dodati malo gline, vode i nekog ulja po izboru, dobro promešati.

Ovu smesu možete potom držati u frižideru 5 do 7 dana, zavisno od kvarljivosti sastojaka koje koristite, i mazati svakog ili svakog drugog dana. Ovakve maske se mogu držati na licu do 30 minuta.

Maska za lice sa glinom protiv akni (bubuljica)

Prirodne maske koje se koriste protiv bubuljica najčešće sadrže limun, med, aloja veru, cimet, šargarepu ,krastavac, belance od jaja, kurkumu, etarsko ulje čajevice, lavande, laneno seme, čajeve (kamilica, lavanda, žalfija, kantarion, majčina dušica i slično.).

Što se tiče tretiranja bubuljica, maska od gline je već sama po sebi jako delotvorna, ali s obzirom da svačija koža drugačije reaguje na različite supstance možete eksperimentisati sa dodatkom raznih prirodnih sastojaka.

Ukoliko u glinu dodajete etarska ulja nikako ne smete preterivati 1 kap je sasvim dovoljna za jedno mazanje. Kod ovih maski glina može ići u većoj količini u odnosu na ostale sastojke.

Kada se dodaju sok od limuna ili aloju, onda nije potrebno u prah gline dodavati vode. Ukoliko dodajete čajeve, potrebno je prvo napraviti čaj kao za piće, sačekati da se prohladi, a potom dodati u prah gline (Multi c), tada takođe nije potrebno dodavati vodu.

Kako se skida maska od gline?

Nakon zasušivanja gline, masku treba držati još minimum pola sata na licu. Nakon delovanja, lice treba prvo nakvasiti vodom laganim pokretima kako bi glina ponovo upila vodu i lakše se skinula. Blagim umivanjem maska će se polako skidati, pri kraju može se uzeti mekana tkanina (npr. peškir) i nežno skidati ostatke sa lica. Kremu za lice mazati pola sata nakon skidanja maske sa lica.

skidanje maske za lice

Maska za lice sa glinom i aktivnim ugljem

Aktivni ugalj je crni prah koji se sve više koristi u kozmetici. Njegove glavne osobine kod maski za lice jesu te što uklanja nečistoće sa kože, ima antibakterijska svojstva i uklanja toksine. Zahvaljujući sitnim česticama vrši blagi piling na koži. Aktivni ugalj u kombinaciji sa glinom ima mnogo jače dejstvo uklanjanja nečistoća i bakterija sa kože. Maska sa glinom i aktivnim ugljem, koju mozete pronaći u našoj prodavnici pod nazivom Active C, može se primenjivati sama mešanjem sa vodom, a takođe se može koristiti u kombinaciji sa gore navedenim sastojcima zavisi od željenog efekta.

Kako ukloniti tragove aktivnog uglja iz pora?

Ova maska se uklanja blagim umivanjem i ispiranjem lica vodom.  Aktivni ugalj može ostaviti crne tragove na porama nakon nanošenja. Ukoliko do toga dođe najbolje je nakon skidanja maske lice oprati blagim sapunom za lice.

Nakon dva pranja sapunom će se tragovi aktivnog uglja potpuno ukloniti. Ukoliko prilikom pripreme maske ubacite veću količinu ulja ili belance jajeta doći će do vezivanja aktivnog uglja i manjeg razmazivanja po koži.

Maska za lice sa aktivnim ugljem i glinom za mitesere

 1. Pola kafene kašičice praha gline i aktivnog uglja pomešati sa pola kafene kašičice želatina i dobro promešati, nakon toga ubaciti supenu kašiku vode (zavisno od veličine kašike po potrebi dodati još malo vode).
 2. Celu smesu dobro promešati detaljno dok se grudvice ne izgube.
 3. Smesu zagrejati pola minuta u mikrotalasnoj peći ili na pari.
 4. Sačekati da se malo prohladi i potom naneti na lice.
 5. Masku najbolje naneti četkicom kako se aktivni ugalj ne bi zadržao ispod noktiju.
 6. Masku držati na licu 20-30 min. Ovom maskom se može mazati i samo predeo sa miteserima.
 7. Nakon zasušivanja masku ljuštiti sa lica.
 8. Delovi koji se ne mogu oljuštiti prstima mogu se isprati vodom.
0
  0
  Korpa
  Tvoja korpa je praznaNazad na prodavnicu
  Scroll to Top